ZonlichtZonlicht beïnvloedt de afbraak van medicijnen en kankerverwekkende stoffen in het lichaam

 

Wetenschappers van het Zweedse Karolinska Instituut hebben in een grootschalige studie aangetoond dat het vermogen van het lichaam om medicijnen af te breken, sterk beïnvloed wordt door de blootstelling aan zonlicht en dus kan variëren volgens de seizoenen. Deze ontdekking werpt een geheel nieuw licht op de vraag waarom iedereen anders reageert op medicijnen en waarom sommige mensen toxische stoffen sneller afbreken dan andere.

Uit bijna 70.000 analyses van patiënten die regelmatig gecontroleerd werden op de concentratie van medicijnen in hun bloed, blijkt dat in de zomer (juli tot september), wanneer het vitamine D gehalte in hun bloed het hoogst is, de concentratie van hun medicijnen het laagst is. Van januari tot maart is het vitamine D gehalte het laagst en de medicijnconcentratie het hoogst.

Vitamine D activeert het detoxificatiesysteem in de lever door het verhogen van een P450 enzym (CYP3A4) dat instaat voor de afbraak van een groot aantal medicijnen en toxische stoffen. Bij een hogere blootstelling aan zonlicht en een grotere aanmaak van vitamine D worden bepaalde medicijnen (o.a. paracetamol, codeïne, valium, antibiotica en cyclosporine) sneller afgebroken en zullen ze dus minder (lang) werkzaam zijn. Dat betekent dat bij patiënten met hoge vitamine D-waarden een hogere dosis van deze medicijnen nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. In de winter zal dezelfde dosis niet alleen meer effect hebben, maar is ook de kans op bijwerkingen groter. Artsen zouden dus altijd de vitamine D-waarden van hun patiënten moeten meten om de juiste dosis van een medicijn te bepalen.

Dit effect van vitamine D heeft ook nog andere implicaties. Het CYP34A staat ook in voor de afbraak van ondermeer steroïden en kankerverwekkende stoffen. Mensen die geen vitamine D supplementen nemen zullen in de winter gevoeliger zijn voor deze stoffen dan in de zomer. Dit verklaart ook waarom mensen die nooit in de zon komen een hoger risico hebben op kanker en andere aandoeningen.
Daarmee hebben we weer een reden meer om deze zomer extra tijd door te brengen in de zon, zonder zonneblokkers en UV-filters te smeren. Wie nog steeds niet overtuigd is van de helende kracht van de zon en haar angstvallig blijft vermijden, heeft ondertussen nog weinig excuses over om geen extra vitamine D te nemen.

Bron: Walter Fache______________________________________________________________
Uiteraard kunt u geen enkele aanspraak maken op, of recht ontlenen aan, hetgeen wij ter kennis geven. Wanneer u bij uzelf iets vermoed wat in één van onze nieuwsbrieven naar voren is gebracht adviseren wij u om een natuurgeneeskundig therapeut te bezoeken of naar uw huisarts te gaan.


Contact